Inloggen

Placeholder

ma t/m. do 09:00 - 21:00
vr 09:00 - 17:30
za 09:00 - 21:00
zo 09:00 - 12:00

Bel ons vandaag +31 (0) 6 3301 1501

Karakteristiek Gozo

Gozo karakteristiek

Gozo behoort tot de Maltezer Archipel en ligt in de Middellandse Zee. Het eiland is minder druk dan het buureiland Malta en is tevens groener dan het grotere hoofdeiland. Er is geen vliegveld. Passagiers worden per veerboot vervoerd. De enige 2 badplaatsen van het eiland liggen aan de zuid- en noordoostkust, namelijk Xlendi en Marsalforn. Beide plaatsjes liggen aan een baai en hebben een kleine boulevard / promenade. Het zijn beide van oorsprong vissersdorpjes, die inmiddels uitgegroeid zijn tot bescheiden badplaatsen. Gozo wordt voornamelijk bezocht door duikers en rustzoekers. Massatoerisme komt op Gozo niet voor en de voorzieningen voor toeristen zijn veelal eenvoudig. In het binnenland zijn enkele, al dan niet authentieke accommodaties die zijn opgezet in de vorm van een zgn. farmhouse. Gozo kent een groot aantal kerken en vanaf de havenplaats Ghajnsielem Mgarr leidt een hoofdweg naar de centraal gelegen en levendige hoofdstad Victoria.
 
gozo aquaduct gozo auto gozo visser filmstudio's
 
Geografie Gozo
Ligging
Gozo is qua oppervlakte het 2e eiland van Malta en ligt ten noordwesten van Malta en Comino.

Grootte
67km². Het eiland is 14.5km lang en max. 7km breed.

Landschap
Gozo is een glooiend tot heuvelachtig eiland. Er zijn diverse valleien waar door stenen muurtjes omgeven akkertjes, wat struikgewas en cactussen het landschap bepalen. Aan de zuid- en westkust zijn steile, deels loodrecht uit zee oprijzende rotsen met kleine inhammen en grotten. Langs de oost- en noordkust zijn vlakkere rotspartijen met hier en daar haventjes en strandjes aan smalle baaitjes. De oude hoofdplaats Victoria, in de volksmond ook bekend onder de naam Rabat, ligt centraal op het eiland. Beeldbepalend zijn hier de fraaie citadel en kathedraal. Opmerkelijk is dat alle wegen op Gozo naar Victoria leiden. De bebouwing is voornamelijk opgetrokken uit zandsteen. Opvallend zijn de vele grote, imposante kerken op het eiland.

Regio
Maltezer Archipel.

Beste reistijd
April t/m. Oktober.

Klimaat
Mediterraan klimaat. De warmste maanden zijn juli t/m september. De meeste neerslag valt in de wintermaanden. Doorgaans staat er een frisse zeewind.

Tabel
© WeerOnline. Kijk voor een actuele weersverwachting op uw vakantiebestemming op www.weeronline.nl
 
T Max 
T Min 
Zonuren 
Regen dagen 
Neerslag mm 
T Water 
RV 
Januari 
15 
18 
89 
16 
82 
Februari
15
9
7
14
56
16
79
Maart 
16
10 
12 
41 
16 
78 
April 
18
12 
10 
25 
17 
76 
Mei
23
15 
10 
10 
18 
75 
Juni
27
18 
11 
22 
68 
Juli
30 
21 
12 
24 
68 
Augustus 
31 
22 
11 
26 
69 
September
27 
20 
10 
38 
26 
78 
Oktober 
23 
17 
11 
78 
25 
79 
November
19 
13 
17 
101 
22 
78 
December
16 
11 
17 
102 
19 
77 
 
 
 
 
 
 
 
 
T Max
Gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius
T Min
=
Gemiddelde minimum temperatuur in graden Celsius
Zonuren
=
Gemiddeld aantal zonuren per dag
Regen dagen
=
Gemiddeld aantal dagen met regen per maand
Neerslag mm
=
Totaal aantal millimeters regen per maand
T Water
=
Gemiddelde temperatuur zeewater in graden Celsius
RV
=
Relatieve luchtvochtigheid in procenten
Bron
=
Weeronline

Gozo toerisme
Algemeen
Populaire plaats(en) in de streek: Marsalforn en Xlendi. Soort publiek: rustzoekers. Soort bebouwing: voornamelijk accommodaties en verspreide bebouwing. Soort accommodaties zijn veelal kleinschalige accommodaties.

Seizoen
Toeristisch seizoen: april t/m juni en september t/m. oktober. Hoogseizoen: juli t/m augustus.

Cultuur
Het katholieke geloof speelt een belangrijke rol op het eiland Gozo. Er worden regelmatig lokale festiviteiten georganiseerd ter ere van plaatselijke patroonheiligen. Deze festiviteiten worden veelal afgesloten door een processie, waarbij de beschermheilige wordt rondgedragen. Op het eiland zijn 365 kerken en enkele overblijfselen uit de oudheid, zoals de ruïnes van de tempel Ggantija (reuzensteen) uit 2800 voor Christus. Verder worden op Gozo veel levensmiddelen geproduceerd voor Malta.

Stranden
De kustlijn is grillig en bestaat voornamelijk uit kalksteenformaties, afgewisseld met enkele strandjes aan baaien. Het merendeel van de stranden bestaat uit kiezels en keien. Een van de weinige echte zandstranden is Ramla Bay. Ramla Bay vindt men aan de noordkust van Gozo. Veel stranden liggen vrij geïsoleerd en zijn alleen te bereiken via bochtige en onverharde paadjes. Topless zonnen is niet toegestaan. De stranden zijn minder geschikt voor kinderen. De meeste stranden bieden geen of nauwelijks faciliteiten voor toeristen.

Winkelen
Aanbod van winkels: klein. Grootste winkelaanbod in: Victoria, Xlendi en Marsalforn. In beide badplaatsjes en in de Gozo hoofdstad Victoria is een beperkt winkelaanbod. Naast de op de lokale bevolking gerichte winkels zijn er enkele eenvoudige toeristenwinkels. De meeste winkels zijn van 13:00-16:00 uur gesloten. 's Avonds sluiten ze meestal rond 19:00 uur.

Uitgaan
Aanbod van uitgaansgelegenheden: De meeste uitgaansgelegenheden zijn in Xlendi, Marsalforn en Victoria. Het aanbod is beperkt. In de plaatsjes Xlendi, Marsalforn en Victoria zijn enkele cafe's. Aan de rand van Xlendi is een populaire openluchtdiscotheek. Het is gebruikelijk om in drink- en eetgelegenheden een fooi te geven (10%).

Geldzaken
Over het algemeen worden in restaurants, grotere winkels en hotels creditcards geaccepteerd (Amex, Euro/Mastercard, Visa). Voor betalingen met een creditcard heeft u steeds vaker een legitimatie en pincode nodig; deze pincode wordt verstrekt door uw creditcardmaatschappij. Er zijn geldautomaten (in een aantal plaatsen). De volgende pasjes kunnen gebruikt worden bij de geldautomaten: Europas, Giropas, Euro/Mastercard, Visa. Acceptatie Travellers Cheques: in Euro's.

Nationaliteiten
Voornamelijk Europeanen en Maltesen. De meerderheid bestaat uit Engelse

Evenementen / bezienswaardigheden / excursies
Evenementen
Februari - Carnaval.
Oktober - Festival Mediterranea.
8 september - Victory Day.

Bezienswaardigheden
Hoofdstad Victoria met een fraaie citadel, kathedraal en enkele musea (Ggantija).
Dorpje Xaghra met een speelgoedmuseum, druipsteengrotten en de prehistorische tempel Ggantija.
Diverse kerken, waaronder de grootste koepelkerk van Gozo in Xewkija.
Gozo Heritage in Ghajnsielem (museum waar de geschiedenis van Gozo in beeld wordt gebracht).
Glasblazerij in San Lawrenz.
Rambla Bay met wit Christus beeld op het strand.
Calypso Cave met uitkijkpunt over Rambla Bay.
Azure Window oftewel het Blauwe Venster; waar de zee een groot rotsvenster in de klippen heeft geslagen.
The Inland Sea; een klein binnenmeertje, omgeven door steil oprijzende rotswanden en een grot.
The Fungus Rock; een grote rots voor de ingang van de Dwjera-baai.

Excursies
Diverse bootexcursies naar o.a. Comino en Malta of rondom Gozo.
Dagexcursie naar het Italiaanse eiland Sicilië.
Duikexcursies (waaronder interessante wrakduiken en grotduiken voor de gevorderde duiker).

Sport
Gozo duiken
Het is een duikbestemming. Belangrijkste duikplekken: rondom het hele eiland Gozo zijn diverse goede duiklocaties. Het water is helder en de aanwezigheid van enorme rotswanden, grotten en enkele wrakken op de zeebodem, maken Gozo vooral voor de gevorderde duiker interessant. De meest bekende duikspot op het eiland is in de omgeving van de Dwerja-baai, met de zgn. Fungus Rock, het binnenmeertje The Inland Sea, vanwaar een 35m lange tunnel naar open zee leidt, diverse grotten en gewelven en de zgn. Blue Hole. Meeste duikscholen in: Xlendi, Marsalforn en verder bij diverse accommodaties verspreid op het eiland. Beperkingen: ongekwalificeerde duikers en/of PADI Open Water duikers moeten altijd met een instructeur duiken. Advanced duikers moeten minimaal met een Dive Master duiken. Om te mogen duiken is een medische verklaring vereist. In de streek is geen decompressieruimte aanwezig. De medische verklaring kan men ter plaatse bij de duikschool invullen, waarna zij in geval van twijfel kunnen besluiten een medisch onderzoek door een arts te laten plaatsvinden. Op Malta is wel een decompressieruimte.

Transport / verbindingen
Vliegveld
Aanvlieghaven voor Nederlandse gasten: Valletta (IATA-code: MLA). Ligging vliegveld (Malta International Airport): 6km ten zuiden van de hoofdstad Valletta op het eiland Malta. Er wordt vanaf Schiphol gevlogen. Gem. vliegtijd: ca. 3 uur.

Wegen / verkeer
De meeste doorgaande wegen zijn slecht verhard en vaak smal. Vrijwel alle wegen leiden naar en door Victoria, zodat er relatief veel verkeer door de soms smalle straatjes moet.

Gozo autohuur
Men kan in weinig plaatsen een auto huren. Gemiddelde prijs van een categorie A auto is € 37.00 per dag (all in). Een liter loodvrije benzine kost € 1,25. De minimale leeftijd om een auto te huren is 21 tot 25 jaar en men moet 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Bijbetalen voor verzekering onder 25 jaar en boven 70 jaar. Let op: gebruik van parkeerschijf vaak vereist (te verkrijgen bij gemeentehuis in Victoria). Huren is o.a. mogelijk in Victoria, via de grotere hotels en bij de haven van Ghajnsielem (Mgarr).

Overig verhuur
Fietsen, motoren, mountainbikes en scooters. Het huren van een scooter kost gem. € 28.00 p.d. Een bromfietscertificaat is verplicht. Huren is ook mogelijk via de grotere hotels in Victoria en bij de haven van Ghajnsielem (Mgarr).

Gozo bus
Belangrijkste busroute(s): bussen rijden altijd via Victoria, alwaar men moet overstappen. De meest frequente verbinding is tussen Victoria en Ghajnsielem (Mgarr), vanwaar de ferries naar het eiland Malta vertrekken. Veel bussen rijden tot het begin van de avond.

Gozo taxi
Taxi's zijn op Gozo schaars en relatief duur. In veel plaatsen ontbreekt een taxistandplaats. Als men via een accommodatie een taxi regelt, ligt de prijs vaak hoger. Er wordt een nachttoeslag berekend.

Gozo ferry
Het hele jaar vaart er vanaf Ghajnsielem Mgarr ca. elke 45 minuten een ferry naar Cirkewwa Malta en van juni t/m. september gaat er 3x per dag een catamaran naar Valletta Malta. Van April t/m. Oktober vaart ca. 6x per dag een bootje naar Comino.