Inloggen

Placeholder

ma t/m. do 09:00 - 21:00
vr 09:00 - 17:30
za 09:00 - 21:00
zo 09:00 - 12:00

Bel ons vandaag +31 (0) 6 3301 1501

Karakteristiek Malta

Malta informatie

Algemeen
De republiek Malta wordt gevormd door 7 eilanden, 3 grotere en 4 kleinere eilanden en waarvan de 3 grotere bewoond zijn. Het hoofdeiland Malta, het kleinere Gozo en het ertussen gelegen rotseilandje Comino‚Äč zijn bewoond. Cominotto en Filfla zijn 2 onbewoonde vogeleilandjes en er zijn nog 2 eilandjes die bekend staan als St. Paul's Island.
Populaire plaatsen op Malta zijn Bugibba, Mellieha, Qawra, Sliema, St. Julian's, St. Paul's Bay en natuurlijk de hoofdstad Valletta. Malta is voornamelijk geliefd bij duikers, cultuurliefhebbers en veel jongeren gaan er naar toe om een Engelse cursus te volgen.
 
Geografie
Ligging
Malta ligt in het zuiden van Europa, in de Middellandse Zee, hemelsbreed ca.92km ten zuiden van Sicilië, op ca. 290km van de Noord-Afrikaanse kust (Tunesië). Naar het westen liggen enkele onbewoonde Italiaanse eilandjes.
Grootte
316km².
 
Landschap
Het landschap bestaat vrijwel geheel uit een vrij vlak tot licht heuvelachtig kalksteenachtig rotsplateau en is vrij kaal met relatief weinig natuurlijke begroeiing. De kustlijn is grillig, met talrijke baaitjes en inhammen tussen steile klippen, rotspartijen en landtongen. Rondom Malta zijn enkele stranden. Het gebied rondom de hoofdstad Valletta is sterk verstedelijkt en bestaat uit een twintigtal in elkaar overlopende kleine en grote plaatsen.
 
Hoofdstad
Valletta.
 
Samenleving
Historie
Malta werd in 1814 bezet door Groot-Brittannië. Het werd op 21 september 1964 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en in 1974 werd het een republiek, wat het tot heden nog is. In de prehistorie werd Malta al bewoond door volkeren waarschijnlijk afkomstig van Sicilië. Veel volkeren probeerden het eiland te veroveren, maar dit is nooit echt gelukt. Wel diende het als tussenstation om vanuit Europa naar Afrika te komen en andersom. Zo deden o.a. de Arabieren, Normandiërs, Spanjaarden, de ridders van St. John, Fransen en Britten de eilanden aan. Hiervan zijn diverse sporen te vinden in de levenswijze, taal en gerechten van de Maltezers. Malta is lid geworden van de Europese Unie in mei 2004.
 
Oppervlakte en populatie
Aantal inwoners Malta: 493.559 (2019). Aantal inwoners per km²: 1340.
 
Religie
98% van de bevolking is rooms-katholiek.
 
Staatsvorm
Republiek.
 
Taal
Maltees en Engels.
 
Klimaat
Malta heeft een mediterraan klimaat met een droge, lange zomer van april t/m oktober. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur 26°C. Het winterseizoen, van november t/m maart, is erg mild met een gemiddelde temperatuur van 12°C. De meeste neerslag valt in de wintermaanden. 's Zomers waait vaak de Sirocco, die de temperatuur soms tot 40°C doet stijgen en waardoor het benauwd kan worden.
 
Beste reistijd
Maart t/m Oktober.
 
Toerisme
Natuur
Malta heeft weinig natuurlijke vegetatie. Het merendeel van het eiland is gecultiveerd en waar dat niet het geval is, is het land vaak kaal en rotsachtig. De ruwe hellingen van de heuveltoppen en de rotswanden hebben een typisch mediterrane flora met o.a. olijf-, oleander- en tamariskbomen. De zee rondom Malta is schoon en helder en heeft een rijke fauna en vele grotten.
 
Cultuur
De Maltezen zijn afstammelingen van oude Carthaginians en Phoenicians, met sterke Italiaanse en andere mediterrane invloeden. De strategische ligging van de eilandengroep heeft met zich meegebracht dat hier al 7000 jaar lang mensen wonen. De 2 hoofdeilanden hebben een lange en gevarieerde prehistorische geschiedenis: de beschavingen uit het Neolithicum, uit het kopertijdperk en het bronstijdperk duurden meer dan 4000 jaar. Hiervan zijn op Malta en Gozo nog talrijke sporen te vinden in de vorm van stenen tempels en een grote verzameling werktuigen.
 
Lokale keuken
De Maltese keuken is mediterraan te noemen met een mengeling van Maltese invloeden en die van de vele buitenlanders, die zich gevestigd hebben in Malta. Vooral de invloeden uit de Siciliaanse (Italiaanse) of Moorse keuken zijn vrij overheersend. Er wordt veel vis gegeten. De avondmaaltijd begint meestal met soep, zoals de Aljotta (vissoep met knoflook, tomaten en rijst). De Maltezers eten verder graag konijn (fenek), die wordt gebraden en daarna gestoofd in wijn.
 
Classificatie accommodaties
Er is een officieel classificatiesysteem. Classificatie hotels: de classificatie voor hotels wordt uitgedrukt in sterren, oplopend van 1 ster tot max. 5 sterren. Classificatie appartementen en/of bungalows: voor de classificatie van appartementen, bungalows en vakantiedorpen of vakantiecomplexen gebruikt men de classificatie categorieën 1 t/m 4. Classificatie overige accommodatiesoorten: pensions (guesthouses) en eenvoudige appartementen (met of zonder zwembad) krijgen de classificatie categorie 1 t/m 3.
 
Vervoer
Nationale luchtvaartmaatschappij: Air Malta. Het openbaar vervoer op Malta is goed, vrijwel alle bussen hebben Valletta als vertrek- of eindhalte. Op Malta wordt links gereden. De hoofdwegen zijn over het algemeen breed, verhard en goed onderhouden. Er zijn opvallend veel rotondes. De wegen in de plaatsen zijn meestal erg smal en deels slecht verhard. In het gebied rondom Valletta is het verkeersbeeld druk en chaotisch, met filevorming en parkeerproblemen. Het land is geschikt om een auto te huren. Onder activiteiten in de menubalk vindt u een pagina met uitgebreide informatie over autohuur Malta.
 
Praktisch
Alarmnummer
112 (politie 191, ambulance 196 en brandweer 199).
 
Elektriciteit Malta
220-240V. De meeste stopcontacten zijn geschikt voor de driepolige (Engelse) stekkers. Een verloopstekker is in zo'n geval nodig. In veel accommodaties zijn ook stopcontacten aanwezig zoals wij die kennen. Om op zeker te gaan, adviseren wij u om zeker één verloopstekker mee te nemen. Verloopstekkers zijn verder ook op Malta te koop in bijna iedere toko voor enkele euro's.
 
Malta feestdagen 2020
Woensdag 01 januari Nieuwjaarsdag
Maandag 10 februari Schipbreak Sint Paulus
Woensdag 11 maart Common Wealth Day
Donderdag 19 maart Heilige Sint Jozef
Dinsdag 31 maart Vrijheidsdag Malta
Vrijdag 10 april Goede vrijdag
Zondag 12 april Pasen
Maandag 13 april Pasen
Vrijdag 01 mei Dag van de arbeid
Donderdag 07 mei Dag van Europa
Zondag 10 mei Moederdag
Zondag 07 juni Nationale Feestdag Malta (Sette Giugo = 7 juni Italiaans en heeft betrekking op de rellen uit 1919)
Zondag 21 juni Vaderdag
Maandag 29 juni Sint Peter en Paulus
Zaterdag 15 augustus Onze Lieve Vrouw Hemelvaart
Dinsdag 08 september Dag van de overwinning
Maandag 21 september Onafhankelijkheidsdag Malta
Zondag 25 oktober Wintertijd
Zaterdag 30 november Allerzielen
Maandag 07 december Onbevlekte Ontvangenis van Maria
Dinsdag 08 december Dag van de Republiek Malta
Vrijdag 25 december Kerstmis
Zaterdag 26 december Kerstmis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gezondheid
Geen vaccinaties verplicht. Kraanwater drinkbaar: ja, maar aangeraden wordt om flessen drinkwater te
kopen.
 
Grensformaliteiten
Geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist.
 
Munteenheid Malta
Euro.
 
Nederlandse ambassade
Adres: Whitehall Mansions, 3rd floor Ta'Xbiex Seafront, Ta'Xbiex MSD 11, Malta.
Telefoonnr.: 00 356 21313980.
Faxnr.: 00 356 21313990.
E-mail: val@minbuza.nl
 
Prijzen
Het gemiddelde prijsniveau van het land is beduidend lager als in Nederland. Ondanks dat de prijzen ook in Malta best wat zijn gestegen in de afgelopen jaren, is het voor de Nederlandse touristen en ook de Belgische touristen opvallend goedkoop. Met zo'n kleine € 40,00 per persoon per dag kom je een heel eind. In dit bedrag is dan alles inbegrepen. Uitstapjes, drank, lunch, diner etc.. 
 
Telefoon
Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon mogelijk (dualband). Collect call is mogelijk. (800 90 310).
Nummer dat men moet bellen vanuit het land naar Nederland: 00 31.
 
Malta Tijdverschil
Geen.