Inloggen

Placeholder

ma t/m. do 09:00 - 21:00
vr 09:00 - 17:30
za 09:00 - 21:00
zo 09:00 - 12:00

Bel ons vandaag +31 (0) 6 3301 1501

Malta feesten
Algemene informatie
Een traditie die teruggrijpt naar de zestiende eeuw zijn de dorpsfeesten (festas) in de parochies. Het is een tijd van geestelijke bezinning, waarin de hele parochie samenkomt. Een festa is voor de dorpen het belangrijkste sociale evenement in het jaar. Vrijwilligers en dorpelingen werken hier maandenlang naartoe en in de aanloop naar de feestweek ontstaan er soms hechte vriendschappen.

De kerkklokken die de hele week regelmatig luiden, zijn niet alleen een oproep voor de mis, maar ze begeleiden de vijf dagen van geestelijke voorbereiding. Hele families stromen dan samen in de kerk. De vieringen beginnen met drie dagen van gebed als voorbereiding op de feestdag. In de kerken zijn er vespers en missen met speciale liederen, opgedragen aan de beschermheilige.

Op de vooravond van het feest, rond een uur of zes, vinden de vespers en de mis plaats. De dorpsorkestjes brengen hun muziek ten gehore en later op de avond om ongeveer tien uur is er een groot vuurwerk.

Op de feestdag zelf is de Plechtige Hoogmis om ongeveer negen uur 's ochtends. De priester houdt een lofrede op de beschermheilige en nodigt de parochianen uit om een voorbeeldiger leven te leiden. 's Avonds zijn er opnieuw vespers. Het beeld van de beschermheilige wordt op de schouders genomen en onder begeleiding van de muziek bestrooid met confetti en vervolgens door de straten gedragen.
 
Korte aanvullende informatie v.w.b. feestdagen. Zoals hierboven al duidelijk is geworden, merk je op Malta meer dan eens dat er wel iets te doen is. Maar en ik kan jullie als klant echt melden dat het in het echt nog vele malen méér is. Nu wij zelf al zo'n 2jaar op Malta wonen, horen wij zo goed als dagelijks knallen, zien wij optochten voorbij komen en horen wij en ook zien wij vuurwerk. Het horen van vuurwerk op de meest onlogische tijden van een dag is wel een beetje vreemd meld ik jullie. 's-Morgens om 08:00uur op een willekeurige dag en dan 45minuten lang alsof een oorlog is uitgebroken is toch ff wennen. De gemiddelde toerist merkt hier overigens helemaal niets van, omdat het vaak in de kleine dorpjes buiten de toeristische plaatsen plaats vindt.